Hoppa till innehåll

Om

Kompassros
Kompassros är namnet på ett översättarkollektiv bestående av författare, kulturarbetare och översättare. Vår idé går ut på att bjuda in en poet till Sverige, översätta hans/hennes dikter – kollektivt och i nära samarbete med författaren själv – och presentera resultatet i en bok. Vi har också planer på att publicera en nättidskrift om litteratur och översättning samt att driva ett förlag. Kompassros grundades av Paul Nilsson och Tomas Ekström, som också är projektledare.

Bakgrund
Initiativet till översättarkollektivet Kompassros togs 2008 av Tomas Ekström och Paul Nilsson efter deltagande vid det årliga översättarseminariet i Barcelona som arrangeras av Katalanska Institutet för Litteratur. Konceptet bygger på att varje år bjuda in en eller två utländska poeter som översätts av en grupp bestående av utvalda poeter och översättare från det för året aktuella språket.

Översättning är ofta en ganska ensam företeelse utan närmare möjlighet till diskussion och konsultation. Att översätta i grupp, tillsammans med poeten, för in samtalet i översättningsarbetet och lämnar ett djupare avtryck än vid sedvanlig översättning, i synnerhet av lyrik. Det är just detta som är intressant med denna för Sverige nydanande form av översättning.

De översatta dikterna publiceras sedan i bokform och poeterna presenteras på olika platser. I Spanien, där dessa seminarium arrangerats i över tio år, har resultatet blivit en bokserie som presenterar kvalitetsöversättningar av poeter från världens alla hörn och som därför har ett unikt värde i spansk lyrikutgivning.

Medlemmarna i Kompassros

Rubén Aguilera, poet och översättare
Tomas Ekström, poet, redaktör och förläggare
Ximena Narea, konstvetare, kultursemiotiker och redaktör
Paul Nilsson, poet och översättare
Lars Palm, poet och översättare
Freke Räihä, poet och redaktör

Övriga deltagare:
Azril Bacal
Marta Bravo
Clemens Conrad

Inbjudna poeter

2009 – Amante Eledin Parraguez (Chile)
2011 – Albert Herranz och Marc Romera (Spanien / Katalonien)

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: